Over mij

Ik wist altijd dat wat ik mee had gemaakt niet zonder reden was. Ik wist dat ik er iets goeds mee kon gaan doen.

Namelijk: door mijn persoonlijke ervaringen en mijn professionele achtergrond heb ik een effectieve wijze van omgaan met trauma leren kennen. Ik weet daardoor nu wat nodig is om je weer veilig te kunnen voelen in je eigen lichaam. Om zo te kunnen voelen wat je voelt, te doen wat je wilt en verbindingen aan te gaan zonder paniek, boosheid of verlamming door angst. De zin hierin voor mij is nu om deze (ervarings)kennis te delen met de ander.

post traumatisch succes

hoe het was

De weg naar mijn uiteindelijke missie

Toen ik opgroeide was er veel fysiek en emotioneel geweld in ons gezin, er was dus continu een dreiging van agressie en boosheid zonder dat er emotioneel iemand beschikbaar was om mijn zus en mij op te vangen of om ons gerust te stellen. Onvoorspelbaarheid en onveiligheid was zodoende onze basis. Ik wist nooit wat de aanleiding was van de boosheid of de agressie en ik wist ook niet hoe ik het kon voorkomen, al probeerde ik dat wel continu. Als ik terugkijk op mijn leven ben ik altijd bang geweest om het niet goed te doen en anderen ontstemd te maken. 

Deze ervaringen zorgden ervoor dat ik altijd alert was, me nergens veilig kon voelen en vaak bang (in paniek), boos of “compleet van de kaart” was. Ik begreep niet wat er aan de hand was met me, ik voelde me vaak een slecht mens dat tekortschoot. Het zorgde er ook voor dat ik moeite had met het opbouwen van relaties, de dingen te doen die ik graag wilde doen, te genieten van de dingen die ik deed en me veilig te voelen in het bijzijn van andere mensen. Deze situaties maakten me vaak zo bang of boos en op die momenten herkende ik mezelf nauwelijks nog. Dat zorgde ervoor dat ik me steeds slechter ging voelen over wie ik was. 

Toen ik het niet meer kon verbergen, en de paniek er eigenlijk altijd was, ben ik hulp gaan zoeken. Zowel via de reguliere als via de alternatieve hulpverlening voelde ik dat de bron van wat mij zo uit balans haalde, niet was herkend noch effectief was aangepakt. Ik bleef last houden van een continu gevoel van spanning, angst, paniek en boosheid. Ik had inmiddels veel bewustzijn op mijn patronen maar ik kon dat nauwelijks toepassen in mijn gedrag. Mijn hele lichaam reageerde ondanks alle inzichten en bewustzijn nog steeds met angst, paniek en boosheid. Ik werd steeds meer ‘bewust onbekwaam’, en als gevolg daarvan steeds onzekerder en wanhopiger. Ik ging over al mijn eigen grenzen want ik dwong mezelf in situaties waar ik heel veel angst voelde, met een nieuwe burn-out en depressie tot gevolg.  

"Mental illness.
Trauma responses."

- Dr. Nicole LePera -

hoe het werd

De ommekeer

Totdat ik ging luisteren naar dat stemmetje in mezelf dat zei: er wordt iets over het hoofd gezien. “Toevallig” stuitte ik steeds op artikelen over chronische traumatisering en de gevolgen ervan. Ik herkende mijn symptomen en mijn gedrag hier zo in maar durfde heel lang niet te erkennen dat het zo was. Ik was wederom bang dat er iemand ontstemd raakte van deze conclusie. 

Een onjuiste diagnose zorgt echter voor een onvolledige en/of nog verder traumatiserende behandeling. Pas toen de oorzaak juist gezien werd, kon mijn therapie effectief zijn. Pas toen de visie juist was, kon de benadering juist zijn. En pas toen de behandeling écht holistisch was, kon deze echt effectief zijn.

Chronische traumatisering, ook wel complex trauma genoemd, heeft namelijk veel invloed op je. Het heeft invloed op je gevoel van veiligheid en het vertrouwen in jezelf en anderen, op hoe je relaties aangaat, op je mogelijkheden om je emoties goed te uiten, op hoe je jezelf en de wereld ervaart, op je brein en en op je zenuwstelsel. Nog al te vaak worden deze signalen “los” gezien en niet als één geheel. En precies dát is ook de reden dat jij je tot op heden niet geheeld en/of gezien hebt gevoeld. 

Het is dan ook mijn missie om wél een volledig beeld te schetsen van chronische traumatisering zodat ook jij de (h)erkenning, de veiligheid en de hulp kan krijgen die zo nodig is. Het is mijn missie dat je weet dat wat jij voelt, heel normaal is en dat het niets zegt over wie jij bent als mens! Ik wil dat je weet dat je niet gek bent en dat je weet dat er een weg uit is!

Toen ik dit eenmaal doorhad en mijn therapie vanaf dat moment wel effectief bleek, was ik zo vreselijk dankbaar. Ik kreeg langzaamaan mijn leven terug. 

Ik leerde een juiste aanpak kennen en belangrijker nog: ik leerde die ook toepassen.

Ik ging merken dat ik nog wel angst kon voelen, maar ik kon het blijven observeren. Ik reageerde steeds minder vanuit angst of boosheid. Ik kon daardoor ook veel beter blijven zien wat van mij was en wat van de ander, waardoor ik steeds meer in de realiteit (het nu) kwam én steeds beter in staat was om weer compassie te tonen voor de ander (en mezelf). 

Ik merkte ook dat ik me veel vrijer kon gaan voelen in dingen die ik wilde doen (voor mezelf) zonder te bevriezen van angst en dat het schuldgevoel afnam als ik dat deed, of dat ik het kon benoemen. Ook merkte ik dat ik, als ik de spanning op voelde komen, andere keuzes mocht maken van mezelf en ook kón maken. Ik ging steeds minder verstijven. Ik kon mezelf steeds beter geven, wat ik dan nodig had in plaats van als een bevroren mens de situatie over me heen laten komen in angst. Ik voelde me steeds veiliger. 

Wat ik verder merkte is dat het me weer lukte om in contact met anderen de dingen in me op te kunnen nemen. Het kwam weer binnen. Ik kon weer integreren en toepassen. Normaal was alle ruimte gereserveerd voor waakzaamheid en spanning. 

Daardoor kwam er weer ruimte om te genieten van “kleine dagelijkse dingen”, die eigenlijk vaak het meest waardevol zijn. 

Ik begreep ook ineens waarom mijn weg deze was geweest. Ik kon een brug slaan in de visie en aanpak van chronische traumatisering. Zonder deze weg was ik niet zo gebrand geweest om hier mijn missie van te maken. 

zo, wat een zware kost, he

Tijd voor iets luchtigers dus! Mensen die mij goed kennen weten namelijk dat:

✓ Mijn vriendinnen me intens dierbaar zijn. Ze zijn echt een partijtje geweldig ook! Ik had het echt niet beter kunnen treffen. Ze zijn echt als familie voor me! En in moeilijke periodes cruciaal gebleken. 
Vorig jaar trouwde er eentje in het buitenland en zo waren we 4 dagen samen met alle partners en kinderen. Dit was zo intens mooi en liefdevol, dat we allemaal nog bewuster voelden hoe bijzonder onze verbinding is. 

✓ Ik van ‘echt’ houd, ook als dat confronterend of moeilijk is. Ik kan niet zoveel met ‘eromheen draaien’. En het is zo heerlijk om nu omringd te zijn met mensen die echt zijn! Dit maakt het leven zoveel mooier en makkelijker. 

✓ Ik mega onhandig ben. Creatief, dat wel, haha. Maar ik kan letterlijk mijn nek breken over mijn eigen benen. Ik brak ooit bijna een hele winkel af toen ik ging zitten in een stoel die in de winkel stond. Deze bleek echter bij het decor te horen en werkelijk de gehele constructie stortte bijna ineen. Mijn vriend hield alles met zijn armen én benen tegen. De winkelier trok wit weg en schreeuwde: “Oh mijn god!!!” Alles bleef gelukkig staan☺ Ik was zo in gedachten verzonken en vroeg: “Wat doen jullie allemaal?” 

✓ En, ik van kamperen hou, het liefst in een camper of stacaravan! Zo gezellig en kneuterig vindt de zigeuner in mij dit!

✓ Oh, en niet onbelangrijk, ik ben gek op eten. Echt wel een hobby eigenlijk. Grote hobby zelfs. Gelukkig ook van mijn vriend. Liefst ontdekken we de leukste plekjes met het lekkerste eten. We doen dit dan ook zeker wekelijks (een paar keer). 

Nu is het jouw beurt

Ik ben oprecht benieuwd naar jouw verhaal!

Dus vertel eens: Wat maakt dat je mijn hele verhaal hebt gelezen? Herkende je bepaalde dingen? Wat heb jij doorgemaakt? Wat heb jij allemaal geprobeerd? Wat zijn je uitdagingen? Waar droom je van? Waar loop je tegenaan? En wat houdt jou nog tegen?

En mocht je na het lezen van mijn verhaal denken: ‘Ik ben benieuwd wat zij voor mij kan doen!’, vul dan ook gerust onderstaand formulier in. Ik reageer binnen 48 uur op je bericht.

kennis

Opleidingen en certificaten

Opleidingen
✓ HBO Bachelor Maatschappelijk Werk en Dienstverlening – Avans Hogeschool Breda 2008

✓ HBO Energetisch Coach – New Energy Movers Breda 2018 (Dit is een geaccrediteerde opleiding door SNRO en deze opleiding is ingeschreven in het CRKBO register.)

Onderdelen: – universele wetten – lezen van energie – familieopstellingen – spirituele psychologie – transactionele analyse – gespreksvoering

Certificaten
✓ HBO Basisopleiding Mindfulness Trainer MBSR/MBCT – Centrum voor Mindfulness Amsterdam 2020 (Dit is een geaccrediteerde opleiding door beide beroepsverenigingen voor mindfulness trainers VNBM en VVM.)

✓ Omgaan met agressie in hulpverlening

✓ Systeemgericht werken 

✓ Bejegening in hulpverlening    

✓ Observeren, signaleren en bespreekbaar maken van (seksuele) kindermishandeling 

post traumatisch succes

“One day you will tell your story of how you’ve overcome what you’re going through now, and it will become part of someone else’s survival guide.”

- Ehraz Ahmed -

Scroll naar top